Wat is een optie en hoe werkt de handel in opties?

Dirk Donker, Head of Euronext Retail Services legt uit wat een optie is, hoe de handel in opties werkt en waar u op moet letten bij het verhandelen ervan.

Wat is een optie?

Een van de soorten derivaten die bij Euronext worden aangeboden zijn opties. Opties kunnen een nuttig beleggingsinstrument zijn, net zoals aandelen, ETF’s of indices, vooral voor ervaren beleggers.

Een optie is een contract dat de koper het recht geeft, gedurende een vooraf vastgestelde periode, een onderliggende waarde, zoals een aandeel of een index, te kopen of te verkopen tegen een vastgestelde prijs op of vóór een bepaalde datum. In ruil daarvoor betaalt de koper een premie.

Je zou kunnen zeggen dat het nemen van een optie functioneert als een verzekeringspolis. Of zie het als een aanbetaling.

Laten we het minder abstract maken met een vergelijking. Bijvoorbeeld het kopen van een huis.

  • Als ik een mooi huis zie, maar nog niet zeker ben of ik het wil kopen, dan kan ik een optie nemen op de aankoop van het huis. Dit geeft mij meer tijd om na te denken. In ruil voor deze optie, betaal ik een premie (honorarium) aan de makelaar.
  • Als ik uiteindelijk besluit het huis te kopen zal ik het, dankzij deze optie, nog steeds kunnen kopen voor de oorspronkelijk overeengekomen prijs, zelfs indien de huizenmarkt ondertussen is gestegen en het huis meer waard is geworden.
  • Mocht ik echter besluiten het huis niet te kopen dan ben ik de betaalde premie aan de makelaar kwijt.

Ditzelfde mechanisme geldt voor opties.

Op Euronext, worden opties verhandeld op verschillende onderliggende warden zoals aandelen, indices en grondstoffen.

Hoe ziet de geschiedenis van opties eruit?

De eerste opties werden gebruikt in het oude Griekenland om te speculeren op de olijfoogst. De opties die we nu als beleggers kennen zijn ontstaan op de beurs van Chicago.

In Europa werd de eerste optiebeurs een paar jaar later opgericht. In 1973 werd in Amsterdam de European Options Exchange opgericht, een onderdeel van de geschiedenis van Euronext.

 

Hoe werkt de handel in opties eigenlijk?

Het handelen in opties kan een interessante beleggingsstrategie vormen, vooral voor ervaren beleggers. Onthoud dat opties complexe instrumenten zijn, maar wanneer ze op de juiste manier gebruikt worden, bieden ze vele mogelijkheden die bijvoorbeeld de directe handel in aandelen of ETF’s niet biedt.

Om een goed onderbouwde basiskennis te hebben over de handel in opties, is het belangrijk om eerst vertrouwd te raken met de verschillende soorten opties waarin u kunt beleggen. De twee basiscategorieën opties om uit kiezen zijn calls en puts.

Call opties geven de belegger het recht om bijvoorbeeld een aandeel te kopen.

Put opties geven het recht om een aandeel te verkopen.

Alle optiecontracten hebben een vervaldatum en een prijs waartegen ze kunnen worden uitgeoefend, ook bekend als een uitoefenprijs.

Bij Euronext bieden wij een zeer ruime keuze aan opties. Door dit ruime aanbod kunnen beleggers kiezen voor de optie die voor hen het beste past bij hun beleggingsstrategie. Zo kunnen ze opties bijvoorbeeld gebruiken op een risicomijdende manier, of met meer risico en de nadruk op potentieel rendement.

 

Waar moet u op letten bij het handelen van opties?

Er zijn risico’s verbonden aan het kopen en verkopen van opties. Beleggers alleen opties kopen als ze het zich kunnen veroorloven om de premie  die ze moeten betalen te verliezen . Daarom is het belangrijk om u goed te informeren over de handel in opties voordat u begint aan dit avontuur.

De basisbegrippen van opties zijn niet moeilijk te begrijpen. Bij juist gebruik bieden opties veel kansen en mogelijkheden aan beleggers. Maar bij verkeerd gebruik kunnen ze schadelijk zijn.

 

Waar kan ik meer informatie over opties vinden?

Om beleggers de mogelijkheid te geven een grondig inzicht te krijgen in de handel in opties heeft Euronext een videoreeks gemaakt genaamd “Options Investing E-Learning”. Deze e-learning cursus is beschikbaar via ons Euronext Knowledge Centre. Het verschaft beleggers die overwegen te starten met de handel in opties alle informatie die ze nodig hebben. De cursus in verdeeld over zes onderwerpen.

Voor meer informatie over de handel in opties kunt ook contact opnemen met uw bank of broker.

 

Luister naar het hele interview. Bekijk de video:

News category