Wat is een ETF en hoe kan ik hierin investeren?

Silvia Bosoni, Group Head of ETF's van Euronext, legt uit wat een ETF is, hoe het werkt en hoe u er in kunt beleggen.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een fonds dat op een beurs verhandeld kan worden, net als een traditioneel financieel instrument. Een ETF vertegenwoordigd een mandje met beleggingen, zoals bijvoorbeeld aandelen, grondstoffen, obligaties, of een combinatie daarvan.

ETF's bieden grote mogelijkheden voor diversificatie en risicobeheer, wat typisch is voor fondsen. Ze bieden ook flexibiliteit en transparantie van informatie, wat typisch is voor aandelen.
Daarom zijn ETF's vaak een populaire beleggingskeuze voor zowel institutionele als particuliere beleggers.

Hoe werken ETF’s?

De aanbieders van ETF's, of emittenten van ETF's zoals ze gewoonlijk genoemd worden, creëren ETF's en noteren ze vervolgens op een beurs, zodat ze beschikbaar zijn voor beleggers om verhandeld te worden.

Er zijn twee soorten ETF's:

  • Passieve ETF's
  • Actieve ETF's

Passieve ETF's

Passieve ETF's volgen een index, meestal een referentie-index genoemd. Zij worden "passief" genoemd omdat zij eenvoudigweg het rendement van een index volgen. Beleggers betalen gewoonlijk een lagere commissie voor passieve ETF's, omdat er minder kosten zijn om dit soort fondsen uit te baten en te beheren.

Actieve ETF's

Actieve ETF's daarentegen, hebben als doel te beleggen in een beleggingsportefeuille die rechtstreeks door een actieve beheerder wordt geselecteerd. Dit proces wordt "asset allocation" genoemd. De vermogensbeheerder werkt voortdurend aan het verhogen van het rendement van het fonds.

Anders dan bij passieve ETF's wordt de beleggingsstrategie van actieve ETF's door de fondsbeheerder vastgesteld volgens zijn beleggingsstrategie. Actieve ETF's zijn complexer en daarom zijn ze misschien iets duurder.

Beleggen in ETF's?

Particuliere beleggers hebben zelf geen directe toegang tot de beurs. Zijn kunnen ETF's kopen en verkopen via een broker of bank.

Er zijn verschillende ETF's waaruit u kunt kiezen.

Als u bijvoorbeeld een passieve ETF koopt - zoals één die de Euronext CAC 40 als referentie-index heeft - krijgt u toegang tot de 40 grootste bedrijven van Frankrijk. Dit betekent dat u een gemiddeld rendement van de index zult krijgen. Dit beperkt niet alleen het risico, maar het is ook kosteneffectief, want het zou erg duur zijn om alle aandelen van een index afzonderlijk te kopen. Terwijl u met één ETF toegang krijgt tot alle effecten waarin de ETF belegd.

Hoe kies ik een ETF?

Wanneer u ETF's voor uw portefeuille wilt kiezen, moet u eerst beslissen waarin u geïnteresseerd bent.

  • Welke aandelen of andere waarden?
  • Een specifieke geografie?
  • Of een sector? 
  • Een bepaald thema?

Als u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in beleggen in duurzame bedrijven, kan het voor u als kleine belegger moeilijk zijn om door al het papierwerk en research te gaan om de juiste informatie te vinden.  U kunt echter vertrouwen op de deskundige, de index-aanbieder. Die zal dit werk voor u doen. U kunt dan bijvoorbeld ETF's kopen die ESG-indices volgen om zo duurzaam te beleggen.

Welke soorten ETF's zijn op Euronext genoteerd?

Bij Euronext hebben wij meer dan 1.500 ETF's genoteerd op onze 7 Europese markten, met een enorme verscheidenheid aan thema's, sectoren en geografieën. Deze worden uitgegeven door toonaangevende en innovatieve vermogensbeheerders, die voortdurend nieuwe ETF's aanbieden om in te beleggen.

Er wordt veel geïnnoveerd om unieke ETF-producten aan te bieden die de laatste trends volgen en duurzame groei ondersteunen.

Wij raden u aan de website van Euronext te bezoeken om ons ruime ETF-aanbod te ontdekken.

Luister naar het hele interview. Bekijk de video.

 

 

News category